Miky-maus

Who let the cats out?

Mám rád výzvy: Miky-maus je výsledkem mojí každoroční směny hroznů s Petrem Nejedlíkem z Dobré Vinice. Petr mi dá Vlašák, Muller a Veltlín ze své bezva cca 40-leté vinice v Národním parku nedaleko Popic, já jemu zas Pinot a Frankovku. Je to win-win, protože si oba užíváme ten adrenalin při práci s neznámou surovinou - i když dostaneš stejnou odrůdu, chová se jinak, než hrozny z našich vlastních vinic.

Kdybych několikrát veřejně neukřižoval slovo “minerální”, použil bych ho teď pro popis mikymausova charakteru. Bílé víno dělané na slupkách (jen asi 3-4 dny, než začne fermentace). Spíš bohatší, tučnější a herbální, ale díky špičkové práci vinohradníka a přírody má pořád spoustu kyselin a svěžesti. Abyste si chtěli pouštět stále další a další Myšákova dobrodružství… Jméno je jednak poctou mému dětskému idolu Mickeymu, jednak lehkým šťouchnutím do souseda vinaře - když jsme spolu kdysi ochutnávali první edici, myslel si, že je v něm myšina. Nebyla (nikdy), ale poděkoval jsem mu za jméno.

Příběh White label Stojím si za tím, že nejdůležitější je to, kdo víno vyrobil. Ne odrůda, ne vyhlášená vesnice ve vyhlášený oblasti, protože i těm může karma nepřát a zažijou masakr ve sklepě. Ale jméno na lahvi. Jméno, kterému můžeš věřit, protože dlouhodobě víš, jak pracuje a že ti jeho styl sedí. Proto ta linka Nestarec - můj podpis na etiketě. (Samozřejmě upravený, ten obvyklý podškrab by nikdo nepřečetl.) S grafičkou Terezou jsme tak dlouho odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Purismus uvnitř i venku. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.

Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Jejda. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.

Všechna vína jsou dělaná bez přidané síry (s jedinou výjimkou Bělu). Kvašená spontánně, obvykle ve starých sudech větších objemů z lokálního dubu nebo akátu. Nečiřená, nefiltrovaná. Normálně prostě.

Kde to sehnat?  Zeptejte se mých distributorů.

Ke stažení:

Archiv

Shopping cart

Nákupní košík

Dokončit objednávku