Stará hora, Žižkov. Písek. Veltlínské zelené.
V minulosti nebylo výjimkou, když lidé na sklonku života věnovali pozemky církvi, ve snaze pojistit si, že jejich duše skončí v nebi. To byl případ i této 1.4 ha vinice v Žižkově, v lokalitě Stará hora, dříve patřící místní farnosti. Historie vinohradů mě baví skoro tolik jako to, co na nich roste, takže když se nám povedlo tuto trať získat, hledali jsme jméno, které bude odkazovat na její minulost, ale přitom i svébytný charakter vína. Zatímco totiž WTB, náš Veltlín z nedalekých Bílovic, je spíše "svalnatý" a bohatý, víno z těchto 45-letých keřů je úplně jiné - sebevědomě ženské, lineárně minerální. (Řekni 5x po sobě, haha.) Šarmantní a neodolatelné, ale přitom si zachovává svoje tajemství.
A tak se zrodila Vesper. Vesper jsou nešpory, tj. magický čas mezi světlem a tmou, určený pro motlidbu a vzdání díků za uplynulý den. Večernice. Bondova osudová žena. Svůdně ševelící jméno, které má všechno.
Vinice je podobně neodolatelná: otevřená, větrná lokalita a výsušné písčité podloží vystavují keře užitečnému stresu, a navíc je osázená (*1980) velmi rozmanitou starou selekcí Veltlínu, která dává fenolicky dobře vyzrálé hrozny s velmi malými bobulemi i ty se "zelenějším" charakterem, které skvěle drží aciditu. Optimální mix pro víno vzdušné a přitom přímé a jasně strukturované. Jestli má Vesper povolení zabíjet netuším, ale rozhodně nebere rukojmí...
Kde to sehnat? Zeptejte se mých distributorů, nebo si pořiďte White Labels degustační sadu s výtečným ročníkem 2022.
Bio produkt – certifikováno ABCERT - CZ-BIO-002
White Labels,“nejvyšší polička" vín Nestarec. Naše nejzajímavější mikrolokality, staré keře, často smíšená výsadba. A jejich unikátní energie, zachycená pomocí nejjemnějšího zacházení a několikaletého nerušeného zrání ve sklepě. Minimální manipulace, maximální genius loci.
Hledání elegance při vší naší nedokonalosti, purismus uvnitř i navenek, otisk místa i vší naší práce a know-how, za kterými si stojím. I proto ta jednoduchost a linka Nestarec – můj podpis na etiketě. Tak dlouho jsme z ní odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.