TRBLMKR

Always be yourself, unless you can be a troublemaker. Then always be a troublemaker.

Moje ztělesnění v láhvi. Nepoužívám vizitky, nějak mi to nesedí, místo toho dávám láhve TRBLMKR (fakt, musíme toho každý rok udělat víc než ostatních "bělob", abych měl při seznamování co rozdávat).

Asi ne láska na první pohled, ale když si sednete, je to přátelství už na furt, takže po čase dokonce přestane být introvertní a rozmluví se. Tohle víno je vždycky postaveno na Neuburském - stará odrůda, která je teď na ústupu, protože má nízké výnosy a kompaktní hrozen, který ji dělá náchylnou na hnití. Ale já ji mám z mnoha důvodů rád – nejlépe se hodí na naši půdu a z původně neutrální mladosti vyvíjí krásná terciární aromata pro ty, co si umí počkat. Díky polomasité dužině je to jednak jedna z nejchutnějších odrůd jen tak k jídlu, jednak se děsně blbě lisuje. Což z Neuburgu za komančů dělalo oblíbenou odrůdu pro druhák (piquette pro vás mileniály, lol), z ručního lisu totiž vždycky zbylo spousta materiálu na druhé vyždímání.

Všechna White Label vína jsou od ročníku 2018 field-blendy z jedné vinice (nebo maximálně dvou sousedících), z našich top poloh a nejstarších keřů. Maximum potenciálu ke zrání a genia loci, minimum macerace na slupkách, která by zastírala charakter. Kvašeno spontánně, obvykle ve starých sudech větších objemů z lokálního dubu nebo akátu, kde leží na hrubých kvasnicích něco kolem dvou let. Nečiřeno, nefiltrovano, nula přidané síry. Normálně prostě.

2018 Nejranější vinobraní, které pamatuju nejen já, ale i můj otec a děda, začali jsme 15. srpna a v půlce září hotovo. Pan buh zaplať, že se nám to podařilo dostat do sklepa takto brzo, za cenu obrovského nasazení občas i více než 60 sběračů, rozdělených na více tratích, aby se vše stihlo v pravý čas. Vinobraní je opravdu jako válečná operace, zvlášť když nechcete dělat přehnaně tučná vína bez kyselin. Což se nám naštěstí podařilo - bílovická divize v bitvě o balanc slavně zvítězila a 2018ky jsou i přes velkorysejší štych ročníku krásně šťavnaté, s typickou Nestarec energií. Toto víno je opravdu naše výkladní skříň se vším, co do ní patří: pro nás typický spraš (ovšem netypicky z vinice Slovenské v Moravském Žižkově, ha), Neuburg, k němu mix Večerky, červených i stolních odrůd, protože taková Chrupka ve vinicích vždycky byla, když jsem byl dítě.

2017 První iterace TRBLMKR jako fieldblendu ze Slovenských. Na dvakrát posbíráno, i s vedlejším řádkem Rieslingu, který krásně podržel kyselinu. Z většiny kvašeno na slupkách, pak něco přes dva roky v neutrálních sudech, protože víno chce čas. Mezi náma, jsem z toho urvaný, jak mě ten výsledek baví.

Příběh White label Stojím si za tím, že nejdůležitější je to, kdo víno vyrobil. Ne odrůda, ne vyhlášená vesnice ve vyhlášený oblasti, protože i těm může karma nepřát a zažijou masakr ve sklepě. Ale jméno na lahvi. Jméno, kterému můžeš věřit, protože dlouhodobě víš, jak pracuje a že ti jeho styl sedí. Proto ta linka Nestarec - můj podpis na etiketě. (Samozřejmě upravený, ten obvyklý podškrab by nikdo nepřečetl.) S grafičkou Terezou jsme tak dlouho odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Purismus uvnitř i navenek. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.

Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Jejda. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.

Kde to sehnat?  Zeptejte se mých distributorů, nebo si pořiďte naši White Label degustační sadu.

Ke stažení:

White Label

Shopping cart

Nákupní košík

Dokončit objednávku