Podfuck

Walk up to your own horizon

Veltlín, Neuburg, Riesling.. Všechny tyhle odrůdy mají svůj charakter. Ale Pinot Gris / Pinot Grigio? Teď už je to aspoň v naturálním světě trochu jinak, ale tehdy v roce 2013 pro mě bylo pídží téměř symbolem vína bez charakteru, chuti, zápachu. Víno, u kterého nemusíte přemýšlet. I taková mají své fanoušky a uplatnění, ale já jsem chtěl víc. Největší bohatství téhle odrůdy je přece ve slupce: barva, aroma a fenolický potenciál, tak proč to nepromítnout do vína. Voilá, moje první edice 100% skin contact PG.

Šeďák pochází z naší 0,5 ha sprašové vinice v Zadní hoře – náš první vinohrad, vrácený po revoluci v restituci. Vysázený v roce 1988, stejně jako já sám. Srdcovka prostě. V roce 1987 totiž zasáhly Velké Bílovice obrovské mrazy, které zničily zdejší Frankovku, a socialistické družstvo ji tehdy (asi poměrně náhodně) v roce '88 nahradilo právě Rulandským šedým. Naštěstí to byly původní lokální klony, které jsou zodpovědné za tu intenzivní barvu. Tak intenzivní, že jeden můj vyhlášený soused vinař po ochutnání naslepo prohlásil, že je to opravdu vynikající vavřinec nebo frankovka. Na mé přesvědčování, že to je přece PG, mi jen řekl, že to je zas nějaký můj podfuk. A jméno bylo na světě.

Toto víno se mnou prošlo nemalou charakterovou proměnou: začínali jsme na 3 měsících macerace Pinotu Gris (sic!), v ročníku 2017 už to bylo jen 7-10 dnů. Protože elegance a vyváženost je víc než proplítat se prvních pár let hutnou sítí tříslovin. V posledních letech jsme pro noblesu přidávali ještě trochu Pinotu noir.

Což se mi líbilo tak moc (a macerovaný píží jako styl naopak čím dál tím míň), že jsem to v roce 2018 převrátil úplně a hrdě říkám: červený, je to červený! Cca 60% Pinot Noir, 20% Frankovka, jen 20% Pinot Gris, který tady funguje jako takový most, diplomat spojující Pinot Noir a Frankovku (však se jí říká Pinot Noir Východu). Vše z našich bílovských tratí Zadní a Otáhal, vzdálených vzdušnou čarou asi 400 metrů, obě čistá spraš, posbíráno a vykvašeno spolu. Podfuk Podfucku? Pro mě právě naopak, pokračování příběhu o hledání elegance při vší naší nedokonalosti. Nestarec wabi-sabi. Mám z tohoto vína opravdu radost, protože teď je v poloze, která mi skutečně vyhovuje. Není to jen další skin-contact PG, kterých na světě najdu mraky, ale něco, co nejde replikovat, něco, co může existovat pouze tady u nás.

I proto podtitul "Kráčej ke svému vlastnímu horizontu", jak jsem kdysi četl v rozhovoru s umělcem Olafurem Eliassonem; taková hezká připomínka toho, že není potřeba kohokoli napodobovat nebo naplňovat něčí představy. Ve víně i v životě je nejlepší následovat svý vlastní měřítka.

Příběh White label Stojím si za tím, že nejdůležitější je to, kdo víno vyrobil. Ne odrůda, ne vyhlášená vesnice ve vyhlášený oblasti, protože i těm může karma nepřát a zažijou masakr ve sklepě. Ale jméno na lahvi. Jméno, kterému můžeš věřit, protože dlouhodobě víš, jak pracuje a že ti jeho styl sedí. Proto ta linka Nestarec - můj podpis na etiketě. (Samozřejmě upravený, ten obvyklý podškrab by nikdo nepřečetl.) S grafičkou Terezou jsme tak dlouho odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Purismus uvnitř i venku. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.

Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Jejda. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.

Všechna White Label vína jsou od ročníku 2018 field-blendy z jedné vinice (nebo maximálně dvou sousedících), z našich top poloh a nejstarších keřů. Maximum potenciálu ke zrání a genia loci, minimum macerace na slupkách, která by zastírala charakter. Kvašeno spontánně, obvykle ve starých sudech větších objemů z lokálního dubu nebo akátu, kde leží na hrubých kvasnicích něco kolem dvou let. Nečiřeno, nefiltrovano, nula přidané síry. Normálně prostě.

Kde to sehnat?  Zeptejte se mých distributorů, nebo si pořiďte naši White Label degustační sadu.

Ke stažení:

White Label

Shopping cart

Nákupní košík

Dokončit objednávku