Nach

Serving some bright acid Moravian red realness

Mám strašně rád červená z Jury - oproti tamním vyhlášeným bílým jsou trochu nedoceněná, minoritní. Stejný příběh jako s Moravou. I když u nás to bylo možná víc o sebevědomí - kolikrát jste slyšeli “na Moravě neumíme dělat červená vína, není tu na to slunce, atd.” U čehož se mi vždycky otevírala kudla v kapse, protože tu máme poklad - lehká, zábavná červená s kyselinou. Stačí přestat toužebně koukat na jih nebo do Chile a máme před sebou zářnou budoucnost. Samozřejmě to říkám naprosto zaujatě - jsem odkojený naším lokálním červeným. Takovým tím typickým selským, co se tu pilo, než se začaly řešit barikové sudy, odbourávání kyselin, hladkost, tanyny a jiné blbosti zastírající charakter místa. Ale já chtěl vrátit slávu šťavnatému moravskému červenému. Normálnímu vínu, jaké tady u nás roste. Takže Nach. Odvozeno od staročeského názvu pro barvu, kterou tahle kupáž mé oblíbené Frankovky s trochou Zweiglu a Pinotu Noir z vinice Slovenské má. Zrání ve velkých neutrálních dubových sudech, lahvováno v porci, na kterou jsme tady zvyklí (litr) a pod šroubem.

Příběh White label Stojím si za tím, že nejdůležitější je to, kdo víno vyrobil. Ne odrůda, ne vyhlášená vesnice ve vyhlášený oblasti, protože i těm může karma nepřát a zažijou masakr ve sklepě. Ale jméno na lahvi. Jméno, kterému můžeš věřit, protože dlouhodobě víš, jak pracuje a že ti jeho styl sedí. Proto ta linka Nestarec - můj podpis na etiketě. (Samozřejmě upravený, ten obvyklý podškrab by nikdo nepřečetl.) S grafičkou Terezou jsme tak dlouho odebírali věci, které nejsou podstatné, až zbyl jen Nestarec a jméno cuvée. Purismus uvnitř i venku. Protože dokonalost není, když už nemůžeš nic přidat, ale když už nemůžeš nic ubrat, jak se říká.

Nedělám machra a přiznávám, že jsem k tomu musel dospět - i moje cesta byla lemovaná zlatou ražbou a kudrlinkama jak na parte. Víno na kar, překřtil to tehdy jeden můj kamarád. Jejda. Vzpomínám na to ale rád, je to součást mého vývoje. Jako Edith Piaf: ničeho nelituju.

Všechna vína jsou dělaná bez přidané síry (s jedinou výjimkou Bělu). Kvašená spontánně, obvykle ve starých sudech větších objemů z lokálního dubu nebo akátu. Nečiřená, nefiltrovaná. Normálně prostě.

Kde to sehnat?  Zeptejte se mých distributorů.

Ke stažení:

White Label

Shopping cart

Nákupní košík

Dokončit objednávku