Travel Journal: co jsem pochytil v Rheinhessen

18.4.2023

Naturální avantgarda i respektovaní velikáni: pár highlightů z naší každoroční vinařsky-poznávací cesty, tentokrát do Porýní

Každoročně se s partou kamarádů vinařů & vínogeeků snažíme navštívit nějakou vinařskou oblast, abychom pochopili, jak to tam funguje, co se tam děje, a ty zásadní poznatky si pak přivezli zpátky domů, protože nápadů a inspirace za mě není nikdy dost. Letos padla volba na německý Rheinhessen, vyhlášenou oblast (převážně) bílých vín na levém břehu Rýna.

3 dny, 9 vinařů a velký rozptyl, co se filozofie jednotlivých vinařství týče, od absolutních naturalistů po velké tradicionalisty, od malých vinařství po obry. A právě tahle diverzita mě na tom bavila nejvíc – rád sleduju preference nás jednotlivých účastníků zájezdu, ale hlavně bylo poučné se bavit s lidmi, kteří maji na určité věci jiný pohled, pomáhá mi to vždycky utříbit i posouvat vlastní názor. Ne nutně se vším se ztotožňuju, ale jsou věci, které prostě dávají smysl, i když jsem je v minulosti z nějakého důvodu odmítal, většinou kvůli nevědomosti nebo nedostatku kontextu.

Často se přistihuju, jak hltám informace spíše od tradičních výrobců, kteří mají za sebou několik generací. Dává to smysl, protože zrovna toto je bohužel něco, co nám díky zpřetrhané historii chybí. Ale i naopak, vnímám stejný zájem protistrany, která nemá tak rozvázané ruce jako my. (Ač to může znít jako silná slova, naturální víno, tak jak je vnímáno dnes, nemá podle mě v této formě budoucnost. Budoucnost má syntéza etablovaného a naturálního. Každý směr má hodně co nabídnout. No nepředbíhejme, počkejme si ještě pár let.)

To jsem ale odbočil, zpátky do Porýní! Highlighty těchto 3 dní mám dva: prvním je Kai Schatzel jakožto člověk z mého pohledu nesmírně inspirativní a chytrý, čemuž odpovídá i kvalita a chuť vín. A stejně jako já miluje flor .)

Druhou věci, kterou si budu pamatovat, je jméno Wittmann. Vinařství samozřejmě dlouhodobě znám, jejich Riesling napříč jednotlivými tratěmi je skvělý... co mi ale přišlo skvělé ještě víc, a vypovídající o kvalitách Philippa Wittmanna jako vinaře i člověka, je fakt, že snad v každém dalším vinařství, co jsme v regionu navštívili, o něm nezávisle na sobě mluvili s neskonalým respektem. Sami od sebe, aniž bychom se na něj vůbec ptali. O tom, jak celou oblast vytáhl a dostal na mapu kvalitního vína, což tak historicky nebylo, čímž nepřímo pomohl i těmto dalším vinařům – nejen tím, že je inspiroval, ale proto, že díky němu dneska mohou obchodovat svoje vína úplně jinak (lépe) než dřív. (Další jméno, které zaznívalo podobně často, je bezpochyby Keller. Tito dva "giganti" tlačí region neskutečným způsobem dopředu a bylo krásné pozorovat, jak se si to i okolí uvědomuje a respektuje je za to.)

Pokud do této oblasti míříte, rozhodně doporučuju nevynechat i ostatní námi navštívená vinařství – všechna byla skvělá, inspirativní a velmi pohostinná: SektHaus Raumland, Bergkloster, Wechsler, Gunderloch, Eva Fricke, Knewitz, Grohl.

Díky všem, jdu si brousit prstem po globusu zas na další rok!

Shopping cart

Nákupní košík

Dokončit objednávku